İnternet ansiklopedisi Wikipedia’da yaşanan bir skandal, dünya çapında şaşkınlığa neden oldu. ‘Zhemao’ takma dını kullanan Çinli bir mesken bayanının uydurma tarih bilgileri dolu 200’den fazla makale yazdığı ve 100’ü aşkın makaleye de katkıda bulunduğu ortaya çıktı.’Zhemao’ takma ismini kullanan gizemli bir Çinli, 10 yılı aşkın müddettir Wikipedia’da yazdığı geçersiz yazılarla adeta fantastik bir cihan yarattı.
İndependent Türkçe’nin aktardığına nazaran, Çin Wikipediasında gerçekte yaşanmamış tarihi olayları mevzu alan 200’den fazla makale yayımlayan ve 100’ü aşkın makaleye de katkıda bulunan muharrir, sonunda siteden atıldı.
EN ÇOK RUS TARİHİYLE İLGİLENDİ
Çinli bayanın çevrimiçi ansiklopediye bilhassa Rus tarihiyle ilgili büsbütün uydurma siyasi figürler ve savaşlar hakkında milyonlarca söz girdiği belirlendi. Zhemao bu yazılarda madeni paralar ve yemek kaplarına dair arkeolojik buluntularla ilgili detaylar da uydurmuştu. Yazılarda ele alınan hususlarsa Slav halkları ortasındaki rekabetlerden Çin Hanedanlığı’na dair kıssalara kadar uzanıyordu.
SKANDALI TEKRAR DİĞER BİR MÜELLİF FARKETTİ
Yifan ismini kullanan bir fantastik romancı, kelam konusu yazıların olağandışı olduğunu fark eden birinci kullanıcılardan biri oldu. “Bunlar, İngilizce Wikipedia’dan ve hatta Rusça Wikipedia’dan daha ayrıntılıydı” diyen Yifan, kelamlarını şöyle sürdürdü: İngilizce-Rus Wikisinde olmayan karakterler Çin Wikisinde yer alıyordu. Bu karakterler gerçek tarihi figürlerle karıştırılmıştı. Bu da gerçeği sahtesinden ayırt etmeyi zorlaştırıyordu.
“YALAN PALAVRASI BESLEDİ, AKADEMİK ETRAF DAĞILDI”
Wikipedia’nın sahteciliği fark etmesinin akabinde Zhemao, halka açık bir özür metni yayımladı.
“Yalan palavrası besledi” diyen bayan, kelamlarını şöyle sürdürdü: “İlk başta yazdığım yüz binlerce kelimeyi silmek istemedim. Ancak sonunda milyonlarca kelimeyi silmek zorunda kaldım. Üstelik akademik bir etraf benim yüzümden dağıldı.”
Lise mezunu bir konut hanımı olduğunu aktaran Zhemao, şöyle ekledi: “Sebep olduğum sorunu telafi etmek sıkıntı, bu yüzden tahminen de kalıcı bir yasak tek seçenek.”