Göçmenler, “Yunan Adası” denilerek Ege kıyılarındaki adalara bırakıldı

Kenan GÜRBÜZ

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sonrasından insan kaçakçılarının göçmenleri, “Yunan Adası” diyerek Ege kıyılarındaki adalara bırakmaya başladığı ortaya çıktı.

Yetkililer, son dönemde Muğla’da güvenlik güçlerinin başarılı İnsan Kaçakçılığı operasyonlarına dikkat çekerek, şu bilgileri verdiler:

“Ege’deki tüm illerde başarılı operasyonlar yapılıyor. Muğla’da 2024 yılının ilk 2 ayında 65 insan kaçakçısı Tutuklandı. Bu başarılı operasyonlara bir örnek. Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri uyum içinde çalışıyorlar. Düzensiz göçmen kaçakçılığı ile mücadelede 2 ay içinde 281 operasyon düzenlendi ve bu operasyonlarda 2 bin 139 göçmen yakalanmış ve 65 insan kaçakçısı tutuklandı. Bu verilere 2024 yılının son 3 ayında yapılan başarılı operasyonlar dahil değil.”

İNSANSIZ ADACIKLARA BIRAKIYORLAR

Başarılı operasyonlar sonrasında, insan kaçakçılarının göçmenleri, “Yunan Adası” diyerek Ege kıyılarındaki insansız adacıklara bırakmaya başladığına işaret eden, yetkililer şu bilgileri paylaştı:

“Ekiplerimiz son birkaç ay içinde Bodrum, Marmaris, Datça, İzmir ve Çanakkale’deki farklı küçük adalara bırakılmış çok sayıda göçmeni Zodyak bot ve helikopter yardımıyla kurtardı. Ege adalarına Yunan Adası diye bırakılan göçmenlerin büyük bir bölümünü kadın ve çocuklar oluşturuyor”

CAN SALLARIYLA İLE ÖLÜME YOLCULUK

Sahil Güvenlik ekiplerinin son aylarda yaptığı başarılı operasyonlarda, çarpıcı bir durum daha ortaya çıktı. Yunan adalarına yasa dışı yollardan gitmeye çalışan göçmenlerin hayatlarını riske atarak, Sahil Güvenlik radarlarına yakalanmamak için motorsuz lastik botlar ve can salları ile adeta ölüme yolculuk ettikleri belirlendi. Sahil Güvenlik ekipleri, Yunan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından geri itilen motorsuz bot ve can salındaki çok sayıdaki göçmeni son anda ölümden kurtardı.

LÜKS YATLAR VE BALIKÇI TEKNELERİ İLE İNSAN KAÇAKÇILIĞI

Yetkililer, Sahil Güvenlik ekiplerinin havadan helikopter, karadan da gelişmiş botlarla yaptığı denetimlerden kaçmak isteyen insan kaçakçılarının son dönemde balıkçı ve gezi tekneleri ile lüks yatları kullanmaya başladığına dikkat çekiyorlar. Son 3 yılda yapılan operasyonlarda çok sayıda lüks yat, balıkçı teknesi ve gezi teknesine el konulduğu öğrenildi.

2024 yılının ilk 5 ayında, 745 olayda, 21 bin 300 göçmen yakalandı. 32 göçmen yaşamını yitirdi, 2023 yılında ise 523 olayda 14 bin 688 göçmen yakalanmış ve 12 göçmen yaşamını kaybetmişti. Son 2 yılda 162 insan kaçakçısı yakalandı ve 44 göçmen hayatını kaybetti. Kurban Bayramının ilk gününde 7 olayda toplam 171 düzensiz göçmen (67’si çocuk) ve 3 insan kaçakçısı yakalandı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx