İran’da iki yıldır tutuklu bulunan İsveçli AB diplomatı, mahkûm takasıyla serbest bırakıldı

T24 Dış Haberler

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İran’da iki yıldır tutuklu bulunan İsveçli AB diplomatı Johan Floderus‘un serbest bırakıldığını ve ülkesine döndüğünü açıkladı.

Kristersson Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İranlı müebbet mahkumu Hamid Nuri‘nin Johan Floderus ve İran-İsveç vatandaşı Said Azizi ile takas edildiğini söyledi.

Azizi’nin ulusal güvenlik suçlamasıyla aldığı beş yıllık hapis cezası bu yılın başlarında onanmıştı. Azizi Kasım ayında İran’da, İsveç’in “haksız gerekçeler” olarak adlandırdığı gerekçelerle tutuklanmıştı.

Ülkenin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, mahkum takasına Umman’ın aracılık ettiği belirtildi.

Nuri, Tahran yakınlarındaki Gohardasht Cezaevi’nin savcı yardımcısı olarak binlerce siyasi mahkûmun ölümüyle ilgili rolü nedeniyle Temmuz 2022’de İsveç’te ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Nuri’nin davasında temyiz de dahil olmak üzere yasal süreç Mart ayında sona ermiş ve müzakerenin önü açılmıştı. İran’ın resmi İrna haber ajansı Nuri’nin Tahran’ın Mehrabad Havaalanı’na gelişini ve ailesi tarafından kırmızı halı üzerinde karşılanışını gösteren görüntüleri yayınladı.

İsveç Başbakanı “Bu operasyonun zor kararlar gerektireceği başından beri açıktı” dedi. 

Floderus, İran’daki İsveç Büyükelçiliği’nde çalışan bir arkadaşını ziyaret ettikten sonra 17 Nisan 2022 tarihinde Tahran havaalanında gözaltına alındı. Floderus, Taliban’dan kaçan Afgan yetişkin ve çocukları desteklemeye yönelik AB-İran ortak programları kapsamında birkaç kez ülkede bulunmuştu.

Floderus, aralık ayında Floderus “Siyonist işgal rejimiyle çok kapsamlı istihbarat işbirliği” ve “yeryüzünde yolsuzluk” yapmakla suçlandı. Aile geçen ay savcıların davada idam cezası istediklerini öğrendi ve cezanın Pazar günü gibi erken bir tarihte verilebileceğine inanıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx