Şişli İlçesi, Merkez Mahallesi 10619 ada 3 parsel, 24 bin metrekarelik bir otopark alanı yaklaşık 4 futbol sahası büyüklüğünde. Bu alan 6306 sayılı yasa ile Merkezi Hükümet tarafından rezerv alanı ilan edildi. Rezerv alanı ilan edilen alanla ilgili 270 bin metrekarelik büyük bir projenin varlığı biliniyor. Şişli Belediyesi binasının arkasında yer alan alanda ise 650 bin metrekarelik bir başka proje ise devam ediyor. Bu iki alandaki projeler Şişli Merkez Mahallesi kadar nüfusu bu bölgeye getirecek bir yapılaşma anlamına geliyor.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un bir gazeteye İstanbul’da bazı yeni konut alanları açılması gerektiğine ilişkin açıklamalarına değinen eski İstanbul Planlama Ajansı Başkanı (İPA) Resul Emrah Şahan, açıklamada Kanal İstanbul’un referans verildiğini söyledi. “İstanbul’da yeni konut bölgeleri üretmemiz lazım” denilerek aslında Kanal İstanbul’un bir konut projesi, bir beton projesi olduğuna ilişkin iradenin bir yönetici eliyle konulduğunu aktaran Şahan, “Aslında 23 Aralık’ta yapılan bir açıklamada İstanbul’un kentsel dönüşümüne ilişkin yol haritası ortaya konmuştu. Orada hangi rakamları duyduk? Rezerv yapı alanlarında İstanbul’da önümüzdeki beş yıl 400 bin konut gibi bir rakam söylendi. Bakın TOKİ’nin İstanbul’da 20 yıllık karnesini söylüyorum. 20 yıllık karnesi 100 bin konuttur. 6 bin 306 kullanılarak, yani depremle mücadele için çıkarılmış yasalar kullanılarak İstanbul’da rezerv yapı alanları üzerinden çok ciddi rantlar elde edildi.” dedi.
ŞİŞLİ’NİN KANAL İSTANBUL’U
Şişli Kaptanpaşa Mahallesi 10619 ada 3 parselde yer alan 24 bin metre karelik bir otopark alanı olduğunu, yaklaşık 4 futbol sahası büyüklüğündeki alanın 6306 sayılı rezerv alan ilan edilen yer ise şehir hayatını olumsuz etkileyeceği ön görülüyor. Şahan, bunun için Şişli’nin ortasına bir mahalle kurulduğunu ifade ederken, Şişli’de rezerv alanı ilan edilen alanların toplamının 1 milyon metrekare olduğunu aktardı ve “Örnek vereyim; Şişli’de Merkez Mahallesi dediğimiz yoğun bir mahalle. Metrekaresini toplayın dairelerinin; 1 milyon 100 bin metrekare. Yani bir mahalleyi siz getirip Şişli’nin ortasına koyuyorsunuz. Evden çıkıp işinize yarım saatte gidiyorsanız gideceğiniz saat 1 saate eve dönüşünüz yarım saat ise olur 90 dakika. Yani bu sadece Şişli’nin konusu değil. Bu artık İstanbul’un konusu olur. Ben onun için “Şişli’nin Kanal İstanbul’u diyorum oraya. İstanbul’da bir Kanal İstanbul gerçeğini, çıkmazını ve bir sürreal hayalini konuşuyorsak orası da Şişli’nin Kanal İstanbul’dur. Bütün Şişli halkının çıktım İstanbul halkının bu konuyu sıkı takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben de hem. belediye başkan aday adayı olarak, hem de meslek insanı olarak, hem siyasi savunuculuğunu, hem de meslek insanı olarak savunuculuğunu en yüksek yerden yapacak.” dedi.
5 MİLYAR DOLAR İLE ŞİŞLİ’DEKİ RİSKLİ YAPILAR DÖNÜŞEBİLİRDİ
2019 öncesi İstanbul’da imara açılan yerlerle 85 milyar dolar rant elde edildi. Edinilen bu rantın 5 milyar doları ise Şişli’deki imar değişikliklerinden oluşuyor. Sadece 5 milyon dolar ile Şişli’deki bütün riskli binaların dönüşebileceğini belirten Şahan, “İstanbul’da bizim sadece birkaç büyük projeyi incelediğimizde çıktığımız 85 milyar dolardı. Yani o da şu. Kamu yani kamunun kullanımı olan yerlerden. İmar değişiklikleriyle yapılan değişiklikler bunlar. Şimdi ben aynı örneğin Şişli’sini vereceğim. Şişli bu konuda karnesi en kötü yer. Şişli’de beş konu sadece beş konu spor alanı, deprem toplanma alanı, pazar alanı. Mevcut eski İBB yönetimi ve bakanlık eliyle yapılan imar değişiklikleri, rezerv yapı alanı, özel proje alanı vesaire gibi değişikliklerle sağlanan rant 5 milyar dolar. Sadece Şişli’de. 5 milyar dolar tıpkı biraz önce. Size İstanbul örneği verdiğim gibi Şişli’deki deprem riski altındaki bütün binaları yıkıp yaparsınız. Cebinizde de para kalır Kağıthane’yi yaparsınız. Yani sadece beş konuyla Şişli’nin bütün deprem konusuna ilişkin finansı, rantı, oradaki rant bunu sağlıyor. Dolayısıyla herkes olduğu için değeri yüksek olduğu için bu konuda ilk müdahale edilen ilçelerden biri oldu.” dedi
112 BİN 518 M2 İNŞAAT YAPILDI
Öte yandan rezerv alan ilan edilen yerler ile yaşan kayıp adeta içler acısı durumda. Kamu Arazileri imara açılarak 85 milyar dolar rant elde edildi. Yapılan plan değişiklikleri ile 17’si park alanı veya yeşil alan niteliğindeki alan ve 8’i askeri alan olan toplam 78 donatı alanının imara açılarak 3 milyon 650 bin 934 m2 donatı alanında toplam 16 milyon 112 bin 518 m2 inşaat yapıldı.
23 BİN 766 HEKAR ORMAN ALANI KAYBEDİLDİ
Büyük ölçekli ulaşım projelerinin de etkisiyle 2000-2018 yılları arasında İstanbul’da 23 bin 766 hektar orman alanı kaybedildi. Bu rakam 18 yılda orman alanlarının yüzde 10’a yakın azalması anlamına geliyor. 2000-2018 yılları arasında İstanbul’da inşaat sahaları yaklaşık 7 katına çıktı, İstanbul’da 2018 yılında 11bin 399 hektar alan temel kazıları, toprak işleri vb inşaat faaliyetlerinde kullanıldı. Bu alan Şişli ilçesinden daha büyük bir yüzeye tekabül ediyor. İstanbul’da maddi kazanç adına kaybedilen doğal alanlar orman alanları ile sınırlı kalmazken, tarım alanları da 2000-2018 yılları arasında yüzde 23 azaldı.
TOPLANMA ALANI A4 KAĞIDINA DENK
Bugün İstanbul’da AFAD tarafından 5 bin 636 adet toplanma alanı belirlenirken, İstanbul genelinde kişi başına 2,99 m2 toplanma alanı düşüyor. Fakat bazı toplanma alanlarında kişi başına sadece 0,02 m2 alan düşüyor. Bu alan A4 kağıtın üçte birine denk. 6 milyon 200 bin 501 kişiye 0,02m2 ile 0,5m2 toplanma alanı düşerken, 2 milyon 945 bin 933 kişiye 0,5-1 m2 alan düşüyor. Tüm erişim kriterinde toplanma alanlarına erişebilen nüfus oranı yüzde 98 olsa dahi nüfusun yüzde 67’si yeterli toplanma alanına sahip değil.